krullend haar
Black Hair

De veelzijdigheid van krullend haar

Ik kan echt niks met mijn haar!’. Dit is een veel voorkomende uitspraak van vrouwen met krullend haar. Herkenbaar?

Wist je dat krullend haar juist heel veelzijdig is, en dat je verschillende looks kan creëren? Je kan het uiteraard stijl maken of met een krultang grove krullen creëren. Maar wist je dat je ook jouw eigen krulpatroon kan veranderen door simpelweg jouw techniek en haarproducten aan te passen?

Om dit te kunnen doen dien je een aantal dingen over je eigen haar te weten:

 

  1. Wat is de porositeit van mijn haar? Dit wil zeggen: hoe goed kan je haar vocht absorberen en vasthouden. Hoe je kan achterhalen wat jouw porositeit is lees je hier.
  1. Welke producten gebruik je nu en wat is het effect ervan op jouw krulpatroon? Krijg je er grotere krullen van of juist fijne krullen? Geeft het je haar volume of maken deze producten jouw haar juist platter?

Ik neem mezelf even als voorbeeld. Mijn haar heeft een lage porositeit. Dit betekent dat mijn haar moeilijk vocht opneemt en vasthoudt. Producten worden nauwelijks door mijn haar geabsorbeerd. Om die reden gebruik ik over het algemeen altijd hele lichte producten. Hierdoor blijven mijn krullen groot, luchtig en het allerbelangrijkste pluisvrij.

Doordat ik weet wat de porositeit van mijn haar is, kan ik mijn krullen manipuleren. Als ik zware producten gebruik veranderd mijn krulpatroon. Het product blijft op mijn haar zitten en verzwaard mijn haar. Met zware haarproducten kan ik fijnere krullen creëren. Leuk voor de afwisseling!

krullend haar

Voor de bovenstaande look heb ik de volgende producten gebruikt: Kinky Curly Knot Today en Jessicurl Spiralicious Styling Gel. Dit zijn lichte haarproducten. Het hoofdingrediënt is water. Deze look is ideaal voor bijvoorbeeld een romantische date.

Hoe heb ik deze look gecreëerd?

Start altijd met nat haar. Neem een plukje haar. Afhankelijk van je haartype en jouw eigen voorkeur bepaal je de dikte van het plukje. Hoe dikker het plukje hoe dikker de krul zal zijn. Breng een beetje Kinky Curly en Jessicurl aan en draai het haar in de richting van jouw eigen krulpatroon. Wanneer je al het haar hebt gedraaid laat je het opdrogen. Raak je haar niet aan totdat het 100% droog is. Anders verpest je het kapsel en eindig je met pluizig haar.

Zodra je haar helemaal droog is haal je de pijpenkrullen uit elkaar. Hierdoor krijgt je haar net wat meer volume. Doe dit heel voorzichtig en gebruik hiervoor een klein beetje olie om het pluizen tegen te gaan. Ik gebruik normaal gesproken amandelolie, maar kokosolie of jojoba-olie werkt ook prima. Je kan deze oliën bij de Tuinen kopen.
krullend haar

De tweede look is wat speelser en veel voller. Voor de look heb ik twee producten gebruikt: Sheamoisture Curl Enhancing Smoothie en Jessicurl Spiralicious Styling Gel. Sheamoisture is een zwaarder en wat vettiger product.

Hoe heb ik deze look gecreëerd?

Zoals altijd zorg ik ervoor dat mijn nat is. Ik verdeel mijn haar in tweeën. Voor deze look gebruik ik een ruime hoeveelheid Sheamoisture en een kleine beetje Jessicurl. De Denman Brush is een geweldige borstel waarmee ik de haarproducten gelijkmatig in mijn haar kan verdelen.

Normaal gesproken zeg ik: ‘Raak je haar niet aan, totdat het droog is!’. Maar voor deze look heb je mijn toestemming om aan je haar te zitten terwijl het nog nat is. Dit zorgt namelijk voor frizz, en dit hebben we voor deze look juist wel nodig om meer volume in ons haar te creëren. Hang je hoofd voorover en knijp je haar van de puntjes naar de wortel toe. Blijf dit doen totdat jij vindt dat je haar genoeg volume heeft. Om het proces te versnellen kun je ook een diffuser gebruiken, maar dan wel op de laagste stand.

Probeer eens te experimenteren met producten en verschillende technieken om te zien welke looks jij allemaal kan creëren, en je zult zien dat je haar veelzijdiger is dan je eerste instantie dacht. Ter illustratie heb ik twee tutorials gemaakt waarin ik laat zien hoe ik de bovenstaande looks creëer.

 

 

 

Mijn naam is Shamilla Bunsee en ik ben de oprichter van ' The Curlygirlmovement'. Dit is een platform voor alle vrouwen met krullend haar. Mijn passie voor krullend haar komt tot uiting in mijn artikelen en youtube tutorials. Samen met jou ga ik op zoek naar de perfecte technieken en producten voor jouw krullend haar! Loves: video editing, fitness, fashion, beauty & The Curlygirlmovement