Black Hair

De do’s en don’ts voor ontdekken van jouw krulpatroon

curly hair

Haartype 3b

 

Het lijkt een soort van standaard gesprek te worden tussen naturals onderling: “Welk haartype heb je? Haartype 3? Oke, 3A, 3B of 3C? Heb je dan over je hele hoofd 3C?” Alhoewel er genoeg dames zijn die helemaal hebben uitgedokterd welke haartype ze exact hebben, zijn er ook genoeg naturals onder ons die geen idee hebben of ze nou krultype 4A of 4C hebben. En dat is ook niet zo gek, er zijn immers zoveel haartypes en ook al vind je er eentje die overeenkomt met een van de voorgeschreven getal en lettercombinatie, dan nog is jouw krultype uniek. Toch kun je, met deze tips, heel snel bepalen wat jouw krultype is.

Stretched hairstyles zijn een ‘no-no’

Om je krulpatroon te kunnen herkennen, moet je haar in zijn oorspronkelijke staat laten. Dit betekent dat past geföhnd haar, twist-outs, braid outs en andere haarstijlen waarbij je je haar stretcht (de krul uitrekt), totaal geen goede graadmeter zijn voor het bepalen van jouw krultype.

Haartype 4b

Haartype 4b

 

Moisturize, maar niet teveel

De beste manier waarop je jouw krultype kan ontdekken is wanneer je haar voldoende vocht (moisture) heeft. Daarom zijn er veel meiden die hun krultype ontdekken wanneer hun haar pas gewassen is. Echter te nat haar zorgt er weer voor dat je haar te zwaar wordt en de krul verder rekt. Hierdoor kun je een verkeerde inschatting maken. De beste oplossing is daarom om je krultype te bepalen na een wash&go. Je haar is daarna samen met water en een moisturizer en olie opgedroogd waardoor je je krulpatroon goed kunt zien. 

Haartype 4a

Haartype 4a

 

Laat je niet misleiden door beschadigd haar

Heb je voor een langere periode je haar steil gemaakt met een föhn of een tang? Ook dan is het zelfs na enkele weken lastig te bepalen welk krultype je hebt. Je haar is beschadigd en keert niet zo 1-2-3 terug naar zijn originele staat.

Probeer je krulpatroon niet te raden wanneer je in de transitioningsfase zit

Het heeft totaal nog geen zin en is bovendien erg lastig. Je hebt namelijk te maken met twee verschillende haarstructuren. Pas wanneer je je haar helemaal hebt geknipt en het voldoende moisture in zich heeft, kun je je krulpatroon gaan ontdekken.

Haartype 4c

haartype 4c

 

Maak je niet te druk over je krultype

Welk type krul je hebt zegt niet alles over de verzorging van je haar. Het belangrijkste om te weten is dat wanneer je een sterkere krul (type 4) hebt, je het beste ‘zwaardere’ producten en oliën kunt gebruiken om je haar te blijven voorzien van moisturizer, dan wanneer je een minder sterke krul (type 3) hebt. Dan zijn juist ‘lichtere’ producten voldoende. Heeft jouw haar voldoende moisture (let op: niet téveel moisture!), dan kun je dus je krultype vergelijken met een haartype kaart zoals deze:

hair type chart

Lees hier meer over de verschillende soorten haartypes 

 

Hey! Ik ben Aisha, samen met tweelingzus Meg, de bedenker en oprichter van Myblackhair.nl. Ik heb van alles met mijn haar gedaan - heel veel vlechten, weave, curly & relaxers - maar nu draag ik mijn natuurlijke krullen. Yep, I'm a natural, maar vind het vaak nog heerlijk om superlange nepvlechten te dragen. Geniet van mijn posts, geschreven vanuit het tropische Suriname :) Loves: hubby, son, daughter, family, friends, Macbook, social talk, fun, laugh, smoothies