Black Hair

De ceramide conditioner

 

Een goede balans tussen proteïne en moisture in je haar is van groot belang om je haar gezond te houden. Vele van jullie hebben vast wel van een proteïne conditioner gehoord en gebruiken het misschien wel wekelijks of maandelijks. Proteïne geeft het haar structuur en maakt het sterk om haarbreuk te voorkomen. Een proteïne conditioner is dus, naast het gebruik van een moisturizing conditioner, heel erg belangrijk. Maar toen vond ik online ook een ceramide conditioner. Wat is dat nu weer? Even een korte uitleg…

Als je eens één haar van jezelf met het blote oog bekijkt, zou je niet denken dat het haar uit verschillende lagen bestaat. Maar toch is het zo. Je haar is opgebouwd uit drie lagen; de medula is de binnenste laag. Deze bestaat uit de stof keratine. Hierom heen ligt een veerkrachtige keratinelaag, de cortex genaamd. Het haar wordt vervolgens beschermd met een schubbenschaft, ofwel door de haarschubben.

De haarschubben zijn heel erg belangrijk, aangezien deze het haar beschermt. Om mooi haar te hebben, is het belangrijk dat de haarschubben plat liggen. En daar komen (onder andere) ceramiden bij kijken. Ceramide is een natuurlijke olie die te vinden is op de haarschubben en dient als een soort ‘cement’ om de haarschubben bij elkaar te houden. Het zorgt er dus voor dat de proteïne en moisture in het haar beschermt worden. Tevens beschermt het het haar tegen hitte beschadigingen (de stijltang en föhn bijvoorbeeld), chemische schade (relaxers, haarkleuren) en UV stralen (de zon). Het lijkt dus erg belangrijk te zijn om voldoende ceramiden in je haar te hebben.

Maar wat blijkt?
L’Oreal heeft een onderzoek gedaan naar black hair en concludeerde dat natuurlijk haar (dus niet gekleurd en/of chemisch behandeld), de producten met ceramiden nauwelijks opneemt. Vooral relaxed haar profiteert van producten die synthetische ceramiden bevatten. Zo blijft bij natuurlijk haar slechts 18% van de ceramiden in het haar. Bij haar dat is behandeld met een No-Lye relaxer is dat 53% en bij een Lye relaxer 63%. Omdat een relaxer de natuurlijke oliën uit het haar haalt, profiteren dames met relaxed haar (of naturals met gekleurd haar) dus het meest van een ceramiden conditioner.

Ceramiden komen ook in oliën voor als:

  • Gerstemout olie
  • Eucalyptus Extract
  • Kukui olie
  • Zonnebloemolie
  • Walnoot olie
  • Tarwekiem olie

Dus relaxed hair ladies. Ik zou zeggen sealen met die olie!

Verder zijn er ook veel merken die producten verkopen met (synthetische) ceramiden zoals:

Mizani Thermasmooth Conditioner

Kerastase Masque Force Architecte

 Redken Extreme Conditioner

 Ga jij ceramiden aan je haarroutine toevoegen?

 

 bron

 

 

Ik ben één van de oprichters en bedenker van MyBlackHair.nl. Altijd op zoek naar iets leuks en iets beters voor het haar!Met mijn blogs en artikelen hoop ik jou op weg te helpen naar een excellente haarverzorging ;) Loves: BF, kids, hair, beauty, online shopping(!), MyBlackHair, social media, iPhone, MacBook, fashion, (steeds meer) beauty, nagellak, lipbalm