Black Hair

De 5 meest gebruikte methodes tegen droog haar

Droog haar is het meest voorkomende probleem in onze haarverzorging. Of je je haar nou relaxed of natuurlijk draagt; het blijft een uitdaging om je haar goed te hydrateren, zodat je ook aan het eind van de dag er nog leuk uitziet. Wij verzamelden de 5 meest gebruikte én meest effectieve methodes om droog haar te voorkomen. Lees (en doe) je mee?

1. De LCO/LOC methode

loc-vs-lco

L.O.C. Methode

Je hebt het waarschijnlijk al meerdere keren over gelezen of voorbij zien de komen. De L.O.C methode. LOC staat voor Liquid, Oil & Crème. Het is een manier om je haar voor een langere periode te bevochtigen. Want zeg nou zelf droog haar is niet fijn. Het breekt snel af en ziet er niet gezond uit. De LOC methode bestaat uit 3 stappen.

Liquid
Liquid staat voor H2O oftewel water. Je kunt dus prima beginnen nadat je je haar gewassen hebt. Mocht dit niet het geval zijn, dan kan je gebruik maken van een leave-in conditioner op waterbasis. Wees niet bang om af en toe je haar nat te maken. je haar houdt van water! Alles wat je water geeft gaat bloeien.

Oil
Oil staat voor olie. Je kan verschillende oliën gebruiken op basis van de behoeften van je haar. Kies bijvoorbeeld in de winter een lichte olie zoals de castor, jojoba of olijfolie. Deze oliën gebruik je om het vocht in je haar te ‘sealen’. Wat er dan gebeurt is dat de olie een barrière om de haarschaft vormt waardoor het vocht niet ontsnapt.

Crème
Om te zorgen dat de olie en water blijven zitten, gebruik je een crème. Shea butter is een ‘zware’ boter die de olie en het water als het ware opsluiten. Wil je je volume behouden voor een ‘frizzy look’, gebruik dan een lichte butter zoals aloë vera.

Lees meer over de L.O.C Methode

De L.C.O methode

De L.C.O methode staat voor Liquid, Cream, Oil en heeft olie dus als laatste stap. Ook hier begin je met een water of een leave in conditioner op waterbasis. Vervolg met een haarboter en eindig met een olie.

Het is lastig om te zeggen wat het beste werkt. Probeer beide methoden uit. Vooral als je merkt dat de L.O.C methode niet werkt voor jou, kun je een andere volgorde proberen. Voor sommigen vrouwen werkt olie op het haar helemaal niet. Zij gebruiken alleen een leave-in/water en verschillende haarboters.

Lees meer over de L.C.O methode

2. Hair spritz

diy_detangler_spray

Hair Spritz zijn lichte, verfrissende moisturizers en werken vaak tevens uitstekend als ontklitters. Je herkent Hair Spritz direct: ze hebben namelijk water als basis ingrediënt. Daaraan toegevoegd  een moisturizer en een olie. Ze zijn veel lichter dan de reguliere leave- in conditioners en moisturizers. Daarnaast voorkom je hiermee de zogenaamde ‘build-up’. Nog meer voordelen van een Hair Spritz:

 1. Hair spritz maken het uitkammen van je haar gemakkelijker
 2. Je kunt je eigen haar blijven verzorgen met een hair spritz wanneer je box braids of weaves draagt
 3. Hair spritz werken heel gemakkelijk als refresher voor je twists en twist out

Lees meer over de voordelen van hair spritz

Hair Spritz zelf maken
Een Hair Spritz kun je heel gemakkelijk zelf maken, zodat deze afstemt op dat wat goed is voor je haar. Koop van te voren een goede spray bottle. Je kunt hele simpele spritz maken met alleen water en je favoriete essentiële olie of maak bijvoorbeeld een combinatie van rozenwater (lees hier alles over de voordelen van rozenwater) en glycerine. Experimenteer met verschillende natuurlijke ingrediënten om de juiste hair spritz te maken.

Lees hier meer over de beste hair spritz 

3. Stomen

heutiful_steamer12

Ja, het kost veel tijd. Ja, je kunt het ook thuis doen. En nee, je hebt er geen professionele stoomkap voor nodig. Stomen is een absolute must tegen droog haar en een gezonde haarverzorging. Of je nou natural bent of je haar relaxed, het biedt alleen maar voordelen. De warmte van de stoom zorgt ervoor dat je haarschubben geopend worden, waardoor je conditioner diep het haar kan binnen dringen. Met stomen krijg je super zacht haar. En er zijn nog meer voordelen:

 • Producten dringen beter het haar in. Je haar neemt beter vocht op en wordt veel minder snel droog. En zelfs al zou je geen producten in je haar doen om te stomen, zal je haar het vocht dat ontstaat opvangen en je haar voeden.
 • Het versterkt je haar en de haarelasticiteit. Door regelmatig te stomen krijgt je haar een gezonde vochtbalans en zal droog, stug en brekend haar minder snel voorkomen.
 • Het geeft krullen een mooie definitie en relaxed haar een natuurlijke glans.
 • Het stretcht je haar. Handig voor als je haar heel erg droog is geworden en is gaan krimpen na bijvoorbeeld een wash & go of een twist out.

Lees meer over de voordelen van stomen

4. Deep condition

conditioner op haar

Je hebt vast wel een conditioner thuis staan die je, na het gebruik van shampoo, enkele minuten in je haar laat en vervolgens uitspoelt. Dat is hartstikke goed en moet je ook zo houden. Vooral als je haar in een goede, gezonde conditie is. Maar als je last hebt van extreem droog haar, dan zul je iets meer dan een normale conditioner nodig hebben om je haar weer van voldoende vocht te voorzien. Een deep conditioner is dan echt een must. Bij normaal gebruik van een conditioner, ontstaat er een ‘beschermlaagje’ om je haar. Doe je een deep conditioning, dan dringt de conditioner je haar binnen om het zowel te versterken als te bevochtigen.

Als je een deep conditioner wilt gebruiken, ga je als eerste natuurlijk op zoek naar een goede conditioner. Belangrijk hierbij is dat het een dikke cream-achtige conditioner is. Je kunt deep conditionen op zowel nat haar als droog haar.

Ben je een echt DIY’er? Dan kun je dit recept gebruiken!

Lees hier hoe je in 3 stappen van droog haar afkomt

5. Baggy Methode

De baggy methode geeft je haar echt een moisture boost. Dit door gewoon je dagelijkse moisturizer en olie te gebruiken. Het enige verschil is dat je met de baggy method ervoor zorgt dat het vocht er in blijft door je haar even ‘af te sluiten’ van lucht. Dit doe je daar je haar te wrappen met bijvoorbeeld een plastic zak of plastic huishoud folie. De baggy method focust zich op de haarpunten. Het handige van deze methode is de verschillende manieren waarop je het kunt uitvoeren. Je kunt je haar een hele nacht binden, maar ook gewoon een paar uurtjes. Hoe goed je haar wordt gevoed, hangt natuurlijk wel af van hoeveel uren je de baggy method uitvoert. Daarnaast wordt deze methode gewoon op droog haar uitgevoerd en hoef je je haar dus niet eerst te wassen.

De baggy method is door iedereen uit te voeren. Relaxed haar profiteert er van; natuurlijke krullen en kroeshaar profiteren er ook van. De baggy method voer je op de volgende manier uit:

 1. Moisturize je hele haar met je favoriete moisturizer of leave-inconditioner
 2. Gebruik daarna een olie om je haar mee te sealen. Dit zorgt ervoor dat de moisturizer langer in je haar blijft. In de zomer kun je een lichte olie gebruiken, in de winter een dikkere olie.
 3. Verdeel je haar in verschillende secties of maak vlechten of twists.
 4. Sluit de haarpunten af met bijvoorbeeld plastic folie of een boterhamzakjes (met een elastiekje er omheen blijft het boterham zakje goed zitten).
 5. Slaap er mee of laat het 2 tot 3 uren inwerken.

Lees meer over de baggy methode

Dit waren de meest gebruikte methodes om droog haar te voorkomen. Natuurlijk hoef je niet elke methode te gebruiken. Waarschijnlijk zal ook niet elke methode geschikt zijn voor jouw haar. Probeer alles gewoon een tijdje uit en maak dan een keuze op welke manier jij droog haar kan voorkomen.

Heb je nog tips? Deel ze in de comments!

Ik ben één van de oprichters en bedenker van MyBlackHair.nl. Altijd op zoek naar iets leuks en iets beters voor het haar!Met mijn blogs en artikelen hoop ik jou op weg te helpen naar een excellente haarverzorging ;) Loves: BF, kids, hair, beauty, online shopping(!), MyBlackHair, social media, iPhone, MacBook, fashion, (steeds meer) beauty, nagellak, lipbalm