De 3 basisonderdelen van een goede haarverzorgings-routine

Hair Regimen
Het is een enorme misvatting dat ‘natural hair’ niet lang kan worden. Haar (ongeacht het type) groeit gemiddeld 1,25 centimeter per maand. Het kan natuurlijk zo zijn dat jouw haar sneller of langzamer groeit dan dit gemiddelde en dat is oké.  De reden waarom deze misvatting bestaat is omdat kroeshaar kwetsbaarder is dan andere haartypes en vaak sneller afbreekt. Hierdoor wordt de ‘echte’ groei nagenoeg onzichtbaar.  Uitdroging en veelvuldig gebruik van hitte (stijltang, föhn) kunnen ervoor zorgen dat je als ‘naturalista’ nog steeds  niet de lengte behoudt die je graag wilt. Een goede haarverzorgings-routine kan voorkomen dat je haar afbreekt, waardoor je wel de gewenste lengte kan krijgen.

Door de diverse bochten en zigzagpatronen die kenmerkend zijn voor kroeshaar, dringen de natuurlijke oliën van de hoofdhuid niet geheel door tot in de haarschaft. Hierdoor droogt het haar sneller uit en moet je in je routine producten gebruiken die je haar bevochtigen. Geen hoofd met haar is hetzelfde, dus wat voor de één helemaal fantastisch is kan voor jou juist niet werken en ook dit is oké. De solide basis van een persoonlijke haarverzorgings-routine bestaat uit drie onderdelen. Als je uitgaat van deze drie onderdelen als basis kun je ‘mixen-en-matchen’ met producten die je zelf fijn vindt.
De drie onderdelen:

1. Moisturizen
Kies een conditioner voor na het wassen (met een sulfaatvrije shampoo of cleansing conditioner/co-wash) en laat deze minimaal 15 minuten inwerken. Voor het beste resultaat kun je hiermee onder een droogkap zitten. Deze indirecte hitte is niet schadelijk maar opent juist je haarschaft waardoor de conditioner beter doordringt. Breng na het uitspoelen van de conditioner een  ‘moisturizer’ of leave-in conditioner aan die ‘aqua’ of ‘water’ bovenaan de ingrediëntenlijst heeft staan. Hoe hoger een product deze op de lijst heeft staan, hoe meer het ervan bevat. Je wilt in dit stadium dus vooral vocht in je haar, dus hoe meer ‘aqua’ hoe beter. Afspoelen met koud water zorgt ervoor dat de haarschaft zich direct sluit waardoor de voedingsstoffen in je haar blijven.
 
black-hair-afro-beautiful
2. Stylen Welke stylingproducten je gebruikt zijn echt persoonlijk en ook lastig vast te stellen. Een ‘curl enhancer’ of ‘pudding’ is bijvoorbeeld heel anders dan een gel. Als je voor een twist out gaat kun je voor de eerste kiezen, bij een wash-and-go voor de tweede. De producten die je in dit onderdeel gebruikt hangen dus geheel  af van de stijl die je wilt bereiken. Van veel producten zijn er kleinere probeerverpakkingen verkrijgbaar. Zo bespaar je veel geld terwijl je zoekt naar een product dat je fijn vindt en ligt er niets onnodig in je badkamerkast. Vaak werkt een combinatie van verschillende stylingproducten ook erg goed. Bij dit onderdeel geldt vooral één regel en dat is echt; uitproberen.
3. Sealen – Nu je zoveel hebt gedaan om je haar van vocht te voorzien wil je dit er natuurlijk in houden. Dit doe je het beste door het vocht letterlijk ‘in te sluiten’ met een olie of bijvoorbeeld rauwe shea butter. Welke olie je gebruikt is ook persoonlijk en er is een ruime keus. Kokosolie en olijfolie hebben de unieke eigenschap om door te dringen in de haarschaft en het haar letterlijk van binnenuit te verzorgen. Beiden zijn voor een paar euro al verkrijgbaar bij de toko of supermarkt en dus ook meteen vriendelijk voor je portemonnee.
Het kost tijd, wees geduldig.
Het eerste jaar na je ‘big chop’ ben je waarschijnlijk vooral op zoek naar de juiste balans tussen de frequentie waarmee je je haar wast en de producten die je gebruikt. Een ‘teeny weeny afro’ kun je gemakkelijk om de paar dagen wassen met een ‘cleansing conditioner’. Naar mate je haar langer wordt zal je regime veranderen en moet je opnieuw op zoek naar de juiste balans. Kinky twists, updo’s en vlechten beschermen je haarpunten en voorkomen uitdroging als je haar langer wordt.  De drie basisonderdelen blijven hetzelfde, ongeacht de producten of de stylingmethode die je gebruikt. Tip: Hou een dagboekje bij waarin je opschrijft welke producten je hebt gebruikt, op welke manier (of in welke combinatie) en welk resultaat je hebt geboekt.  Het kan wat tijd kosten om een routine te vinden die helemaal bij jou past maar het is en blijft een ‘journey’ dus vergeet niet om ervan te genieten.

Bron & Bron

 
 
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul je reactie in!
Vul hier uw naam in