Black Hair

De 10 meest simpele kroeshaar tips

Kroeshaar is lastig en kan soms zelfs frustrerend zijn. Hoe vaak heb je dit niet gehoord van anderen? Of misschien zelf wel gedacht. Deze frustratie en het labelen van kroeshaar onder ‘lastig of moeilijk te onderhouden’, heeft vaak te maken met onwetendheid. Wanneer je namelijk niet weet hoe je met kroeshaar om moet gaan, kan het inderdaad echt heel lastig zijn. Daarom in deze post: 5 must know en simpele tips over kroeshaar

 1. Kam je haar alleen wanneer het vochtig of nat is
  Dit is echt tip nummer 1 en een super belangrijke tip om te onthouden.Vroeger, toen je nog klein was, kamde je moeder je haar waarschijnlijk uit toen het al droog was. Het resultaat: pijnlijke taferelen en veel haaruitval. Maar het kan allemaal veel simpeler en echt pijnloos. Kroeshaar moet je namelijk kamen wanneer het vochtig of nat is. Het juiste moment om dat te doen is vlak na een wasbeurt. Is je haar al droog? Gebruik dan een spray bottle om je haar mee te bevochtigen of gebruik een leave-in conditioner. Vergeet daarbij ook niet dat je het beste een kam met wijduitstaande tanden kunt gebruiken. Ook de Tangle Teezer is uitermate geschikt om je haar mee uit te kammen.
 2. Onthou de moisture & seal techniek
  Kroeshaar is van nature droog. Het verzorgen van kroeshaar draait daarom altijd om het moisturizen (=vochtig houden) van het haar en het ervoor zorgen dat de moisture ook in het haar blijft (sealen). Ga daarom op zoek naar een goede moisturizer en olie die je daarbij kan helpen.
 3. Draag je haar zo nu en dan in een protective hairstyle
  Protective hairstyles (beschermende haarstijlen) zijn alle haarstijlen die je haar beschermen tegen de lucht en je eigen kleding. Droge lucht, maakt je haar immers droog en het schuren van je eigen haar tegen je kleding maakt dat je haar sneller breekt. Bij protective hairstyles biedt je je eigen haar wat rust en zorg je er tevens voor dat je je punten goed wegstopt. Deze uitleg maakt dat heel erg veel kapsels tegenwoordig worden gelabeld als ‘beschermende haarstijl’, zoals weaves, nepvlechten, knotten en het dragen van hoofddoeken. Let er bij het dragen van een beschermende haarstijl wel op dat je je haar niet te strak naar achteren trekt en de haarstijl niet te lang laat zitten. Dit geldt met name bij weaves en nepvlechten.
  Tip: van je eigen twists kun je ook een beschermde haarstijl maken, door je haar in een knot te doen en daar nephaar aan toe te voegen. In deze post lees je hoe je dat kunt doen.
 4. Geef de punten van je haar extra aandacht
  Een veel voorkomend probleem bij vrouwen met kroeshaar zijn de droge haarpunten. De punten van je haar zijn het oudste deel van je haar. Omdat je haar krult, komen de natuurlijke oliën er veel langzamer en moeilijker  bij. Echter, gezonde haarpunten resulteren minder snel in gespleten punten en zorgen ervoor dat je je haarlengte kunt behouden. Tijdens het moisturizen en sealen is het daarom belangrijk om je extra te focussen op de puntjes van je haar. Heb je echt heel erg last van droge haarpunten die maar blijven aanhouden? Probeer dan eens de baggy method toe te passen. Je leest daar hier meer over.
 5. Slaap altijd met een (satijnen) hoofddoek
  Het is misschien niet echt sexy, maar het is zeker wel goed voor je haar: slapen met een hoofddoek, het liefst een satijnen hoofddoek. Er zijn twee belangrijke redenen waarom je moet slapen met een hoofddoek. De eerste is dat de meeste van ons slapen op een kussen met een katoenen kussensloop. Katoen zuigt al het vocht uit je haar. Vocht dat je vooral met kroeshaar juist nodig hebt. Het resultaat is dus droger haar en droog haar breekt sneller. De tweede reden is het schuren van je haar tegen je kussen en/of matras. Wanneer je slaapt beweeg en draai je veel. Ook met je hoofd. Hierdoor schuurt je haar tegen je kussen en kan het gaan breken. Slaap dus altijd met een hoofddoek op!
 6. Probeer zoveel mogelijk natuurlijke producten te gebruiken
  Natuurlijke producten worden steeds populairder. Logisch ook, want deze producten bewijzen telkens maar weer de voordelen voor je haar. Nu je weet dat kroeshaar eigenlijk alleen maar een goede moisturizer en olie nodig heeft, kun je op zoek gaan naar natuurlijke moisturizers, zoals aloe vera en shea boter. Olien zoals jojoba olie, castor olie en kokosolie zijn ook erg goed voor je haar.
 7. Maak je haar goed schoon
  Producten die je in de loop van de week in je haar smeert, kunnen op den duur zorgen voor het zogenaamde ‘build up’. De producten blijven in je haar zitten, plakkend aan de haarstrengen. Was je haar daarom wekelijks. Sommigen zijn fan van de zorgenoemde co-washes. Dat betekent dat je je haar alleen met een conditioner wast. Dit kan ook voor jou werken. Echter, wil je je haar echt schoon hebben, dan is een shampoo wel een must have.
 8. Deep condition je haar minstens één keer per twee weken
  Bij normaal gebruik van een conditioner, ontstaat er een ‘beschermlaagje’ om je haar. Doe je een deep conditioning, dan dringt de conditioner je haar binnen om het zowel te versterken en te bevochtigen. Dit is ideeal voor kroeshaar. Extra droog haar kun je zelfs één keer per week deep conditionen.

 9. Gebruik zo min mogelijk producten die je haar kunnen uitdrogen
  Wanneer je op zoek gaat naar producten van je haar, doe je er goed aan om even de ingrediëntenlijst van het product te bekijken. Producten met daarin Sodium Lauryl Sulphate(SLS) en Ammonium Lauryl sulphate(ALS) kun je het beste vermijden, omdat dit producten zijn die je haar uitdrogen. Maar ook sommige alcoholen wil je het liefst niet in de ingrediëntenlijst zien staan.
  Natuurlijk kan het wel eens voorkomen dat je wel wat producten gebruikt die juist voor uitdroging van je haar zorgen. Zorg er dan wel voor dat je je haar vervolgens goed wast met een cleansing shampoo, om er voor te zorgen dat alle producten goed uit je haar worden gewassen.
 10. Probeer hitte-vrije manieren te verzinnen voor kapsels waarvoor je dacht wel de tang of fohn voor nodig te hebben
  Het is zo gemakkelijk om naar de tang en de fohn te grijpen om bijvoorbeeld mooie krullen of steiler haar mee te maken. Gelukkig heb je niet perse altijd een hittebron nodig om dit soort kapsels te creeren. Ook zijn er methoden die het mogelijk maken om minder hitte te gebruiken. Ga je voor een blow-out look? Dan kun je je haar ook stretchen door het te vlechten bijvoorbeeld, of gebruik minder hitte middels de tension methode. Wil je prachtige krullen? Probeer dan de twist-out of bantu knot out.

 

 

Hey! Ik ben Aisha, samen met tweelingzus Meg, de bedenker en oprichter van Myblackhair.nl. Ik heb van alles met mijn haar gedaan - heel veel vlechten, weave, curly & relaxers - maar nu draag ik mijn natuurlijke krullen. Yep, I'm a natural, maar vind het vaak nog heerlijk om superlange nepvlechten te dragen. Geniet van mijn posts, geschreven vanuit het tropische Suriname :) Loves: hubby, son, daughter, family, friends, Macbook, social talk, fun, laugh, smoothies