Curly Girl Method: Welke ingrediënten moet je vermijden ?

ingredienten curly girl method

Ga je aan de slag met de Curly Girl Method? En wil je zeker weten dat je gebruikte ingrediënten curly girl method aproved zijn? Dan is er een lijst van ingrediënten die je moet vermijden. De CG-methode is een bekende haarverzorgingsroutine voor kroes en krullend haar. Met deze methode maak je alleen gebruik van producten die de gezondheid van je haar én je kruldefinitie bevorderen. Daarnaast pas je ook de manier van haarstyling aan. Het gebruik van hitte tools, zoals een stijltang en een hete fhön wordt afgeraden.

CG-method: Ingrediënten die moet vermijden

Voor een volwaardige Culry Girl Method haarverzorging, zul je de volgende ingrediënten moeten vermijden:

 • Sulfaten

De schuim die vrijkomt als je je haar wast met een shampoo, wordt onder andere veroorzaakt door de aanwezigheid van sulfaten. Dit ingredient zorgt ervoor dat al het vuil uit je haar verwijderd wordt. Het maakt je haar zo goed schoon, dat het ook de natuurlijke oliën uit je haar verwijdert. Voor kroes en krullend haar is dit niet wenselijk. Immers is dit haartype van zichzelf al best droog. Verlies van de natuurlijke haarolie, betekent nóg droger haar.

 • Siliconen

Ken je dat heerlijke zachte gevoel als je met je hand door je haar gaat nadat je een conditioner hebt gebruikt? Dit komt door de siliconen. Siliconen brengen een laagje om je haarstrengen, waardoor het haar zachter wordt en makkelijker te behandelen is. Een nadeel is dat ze voor opeenhoping zorgen, waardoor het haar na een tijdje gaat verzwaren, pluizen en verslappen. De enige manier om siliconen te verwijderen, is door het gebruik van een shampoo met sulfaten. Laat dat nou net een ingrediënt zijn dat je volgens de CG-method moet vermijden…

 • Minerale olie, wax en parabenen

Over de werking van minerale olie wordt vaak gediscussieerd. Het wordt al jarenlang in vele beauty en haarproducten gebruikt. Minerale olie brengt een beschermend laagje om je haar, waardoor het haar glad en zacht aanvoelt. Het werkt goed als ontklitter. Maar in de CG-methode wordt het afgeraden, omdat de olie het haar verzwaard. Hetzelfde geldt voor waxes.

Tenslotte, de parabenen. Dit zijn een soort conserveermiddelen. Ze voorkomen de groei van schimmel en bacteriën. Dat betekent dat parabenen ervoor zorgen dat je haarproducten voor een lange tijd meegaan. Maar bij het gebruik van producten met parabenen, kunnen deze ook door je (hoofd)huid je lichaam indringen. Uit onderzoek blijkt dat parabenen mogelijk hormoonverstorende stoffen bevatten. Dit in combinatie met het uitdrogende effect van parabenen op kroes en krullend haar, maakt dat het volgens de Curly Girl Methode vermeden moet worden.

 • Uitdrogende alcohol

Alcohol wordt voornamelijk gebruikt om de verschillende ingrediënten in producten met elkaar te laten mengen. Er zijn verschillende soorten alcoholen. Alcoholen die als ‘slecht’ worden bestempeld, zijn de soorten die voor uitdroging voor het haar zorgen. Hieronder vind je een lijst met uitdrogende alcoholen die je moet vermijden in je haarverzorging.

Vermijd deze sulfaten

 1. Sodium Laureth, Myreth, or Lauryl Sulfate
 2. Sodium C14-16 Olefin Sulfonate
 3. Ammonium Laureth or Lauryl Sulfate
 4. Sodium Cocoyl Sarcosinate
 5. Alkyl Benzene Sulfonate
 6. Ammonium or Sodium Xylenesulfonate
 7. Ethyl PEG-15 Cocamine Sulfate
 8. TEA-Dodecylbenzenesulfonate
 9. Sodium Lauryl Sulfoacetate
 10. Dioctyl Sodium Sulfosuccinate
 11. Sodium Xylenesulfonate

Vermijd deze siliconen

 1. Amodimethicone
 2. Dimethicone
 3. Dimethiconol
 4. Cyclomethicone
 5. Cyclopentasiloxane
 6. Behenoxy Dimethicone
 7. Bis-aminopropyl dimethicone
 8. Cetearyl Methicone
 9. Cetyl Dimethicone
 10. Phenyl trimethicone
 11. Stearyl Dimethicone
 12. Trimethylsilylamodimethicone

Vermijd deze uitdrogende alcoholen

 1. Isopropyl alcohol (also called IPA)
 2. Denatured alcohol
 3. Ethanol
 4. Isopropanol
 5. Propanol
 6. Propyl alcohol
 7. SD alcohol 40
(bron)

TIP: wil je zeker weten dat je ingrediënten Curly Girl Method approved zijn? Via de volgende twee websites kun je de ingrediëntenlijst van een product plaatsen. Je krijgt dan direct te zien of het product ingrediënten bevat die wel/niet binnen de CG-method passen. Voor een compleet overzicht van de ingrediënten van een product, kun je het beste naar de website van de producent gaan. Vaak wordt daar de volledige ingrediëntenlijst getoond.

www.isitcg.comwww.curlsbot.com

Good luck, beauty!