Black Hair

Calling all ‘Do-It-Yourself Naturals

diynaturals

Het is niet ongewoon om afhankelijk te zijn van een kapsalon als je gerelaxed haar hebt of regelmatig een weave draagt. Sommige vrouwen zitten zelfs om de twee weken bij de kapper om hun uitgroei bij te laten werken. Er wordt gegeten, gelachen en geroddeld. Een black hair kapsalon is direct een soort therapiebijeenkomst  waar de vaste klanten elkaar en het personeel kennen en elkaar van alles toe vertrouwen.  Maar hoe is dat voor de ‘naturals?’ Waar kunnen wij terecht? Hoewel er een paar gespecialiseerde ‘natural hair’ kappers in Nederland zijn, is het aanbod momenteel (helaas) schaars. Mijn nicht vertelde zelfs dat ze naar een kapsalon ging om haar haar uit te laten föhnen en dat de kapster gechoqueerd reageerde op haar (prachtige) ‘fro. Geen fijne ervaring dus. Zij, en ik hebben ervoor gekozen om zelf de regie over ons haar te pakken; op ons termijn en tegen onze eigen voorwaarden. Lees hier hoe jij ook een Do-It-Yourself natural kunt worden:

1. Neem de verantwoordelijkheid

Klinkt best gek, de verantwoordelijkheid nemen over je haar.  Maar toch is het de eerste en de belangrijkste stap die je moet zetten. Je krulpatroon is uniek en misschien heb je zelfs een paar verschillende texturen op je hoofd die niet altijd in harmonie met elkaar samenleven. Met de verantwoordelijkheid nemen voor je haar, bedoel ik: je haar de liefde en aandacht geven die het verdient, zonder dat je een ander dit voor je laat doen. Leer je haar kennen, kom erachter wat werkt en wat niet. Je kunt je haar prima zelf verzorgen door het regelmatig te wassen, te deep-conditionen  en te beschermen wanneer je slaapt. Wees lief voor je haar en het is ook lief voor jou. Beloofd!

2. Leer je eigen haar te punten

Wow! Wat?! Je eigen haar knippen? Nou ja, een DIY natural hoeft over het algemeen nooit naar de kapper (tenzij ze behoefte heeft aan een heerlijke roddel), maar verzorgt haar haar zelf. Het punten van je eigen haar kan in het begin behoorlijk beangstigend zijn maar er is een handige techniek voor. Als ik merk dat mijn haar toe is aan een knipbeurt (bijv. droge punten die geen vocht meer vasthouden en splijten) verdeel ik mijn haar in vieren. In iedere sectie maak ik ongeveer 8 twists en vanuit daar kan ik mijn punten nog iets beter beoordelen. Als er aan de uiteinden van mijn twist een dun en levenloos uitsteeksel zit knip ik dit eraf, zodat mijn twist één dikte heeft. Et voila, mijn punten zijn geknipt. Helemaal DIY.

3. Neem de tijd
Als je toch een hele zaterdag kwijt bent aan je haar, kun je deze tijd prima in je eigen huis besteden. Was je haar, condition het, twist het (of een andere stylingmethode die je toepast) en kijk ondertussen een leuke film of lak je nagels. Ik maak van mijn “wash day” vaak een heerlijke verwendag die helemaal in het teken staat van mijn beauty. Een lekker maskertje op mijn gezicht en ik voel me helemaal goed. De zaterdag vliegt voorbij en ik hoefde er niet eens de deur voor uit.
Het valt misschien op dat ik het steeds heb over  ‘zaterdag’. Uit ervaring weet ik dat als ik mijn haar was op een dag waarop ik bijvoorbeeld naar school moet of ik andere verplichtingen heb, dit niet ontzettend handig is qua tijd. Het is natuurlijk geen vereiste om er een hele dag voor uit te trekken, maar wat geeft het om één dag van de week eens helemaal met jezelf bezig te zijn. Juist, helemaal niks.

4. Doe (heel veel) research
Als je gewend bent om een ander je haar te laten doen, kan het een behoorlijke omschakeling zijn als je dit zelf gaat overnemen. Voordat ik besloot te “big choppen” heb ik ontzettend veel gelezen en bekeken. Zo kwam ik erachter dat je eigen punten knippen helemaal niet eng is, leerde ik het belang van goede haarverzorging en heb ik mezelf geleerd mijn eigen haar te vlechten. Blijf vooral op de site en neem een kijkje in de verschillende rubrieken. Je zult als ‘newly natural’ ongetwijfeld veel dingen te weten komen die je nog niet wist en die je kunt toepassen bij de verzorging van je eigen haar. Een kapsalon is een ontzettend fijne plek die je echt niet hoeft af te schrijven als je dat niet wilt. De dames (en heren) beschikken uiteraard over de expertise op haargebied en sommige mensen ervaren dit als een extra zekerheid. Als iemand je als DIY natural vraagt wie je haar heeft gedaan, mag je altijd met trots zeggen: “Ik!” en laat die complimenten dan maar komen.