Beauty

Beautyproducten zónder parabenen

Het gebruik van commerciële verzorgende haarproducten is volgens velen niet zonder risico’s. Vooral de “naturalista’s” onder ons zijn fel tegen het gebruik van de ‘main stream’ producten. Hoe natuurlijker, hoe beter. Dat de consument meer natuurlijke ingrediënten in verzorgingsproducten wil, is de fabrikanten natuurlijk niet ontgaan. Er wordt gepronkt met de sheaboter en arganolie  die waarschijnlijk in kleine hoeveelheden in het product is verwerkt. Of er wordt groot op de verpakking vermeld dat het vrij is van bepaalde schadelijke stoffen.

Parabenen
Een ‘populaire’ afwezige stof in veel cosmetica producten zijn parabenen. Parabenen zouden kankerverwekkend zijn en menselijke hormonen nabootsen. Wat is hiervan waar?

Parabenen zijn conserveringsmiddelen in cosmeticaproducten om bacteriën en schimmelgroei te voorkomen. Parabenen hebben een soortgelijke structuur als oestrogeen, maar het is nooit bewezen kankerverwekkend te zijn. En wat betreft het nabootsen van menselijke hormonen, hebben parabenen een significant laag risico ten opzichte van hormonale anticonceptie.

Om te voorkomen dat verzorgingsproducten snel verouderen, zul je een product moeten kiezen met een conserveringsmiddel. Een cosmetica product zonder conserveringsmiddel is een potentieel risico voor de gezondheid. Parabenen zijn niet de enige beschikbare conserveringsmiddel, maar wel de meest effectieve. Er is namelijk maar een laag concentratie voor nodig om een product goed houdbaar te houden. In vergelijking met andere conserveringsmiddelen loop je met parabenen een laag risico op het krijgen van huidirritatie of cosmetische allergie.

Je moet voor jezelf bepalen of je wel of niet gebruik wil maken van producten waar parabenen in zitten. Andere natuurlijke alternatieven zijn bijvoorbeeld rozemarijnextract of tea tree oil.

Parabenen vrije producten
De volgende producten bevatten geen parabenen:

Nivea Pure & Natural

Yes To Carrots

Derma Minerals Make Up

Yves Rocher Culture Bio


Ik ben één van de oprichters en bedenker van MyBlackHair.nl. Altijd op zoek naar iets leuks en iets beters voor het haar!Met mijn blogs en artikelen hoop ik jou op weg te helpen naar een excellente haarverzorging ;) Loves: BF, kids, hair, beauty, online shopping(!), MyBlackHair, social media, iPhone, MacBook, fashion, (steeds meer) beauty, nagellak, lipbalm