Black Hair

6 tips om pluizig haar te voorkomen

abf11647c4cf7e4e585e7c563bc2ebf1

Pluizig haar kan ontstaan door haarschubben die niet plat liggen, maar open staan. Als je haarschubben plat liggen, glanst je haar en pluist het niet. Maar wat kan je doen om te zorgen dat je haarschubben plat liggen? Hier vijf tips om pluizig haar te voorkomen:

 1. Pre-poo

Om pluizig haar te voorkomen kun je voor het wassen een natuurlijke olie aanbrengen. Toegevoegde bonus? Zacht haar. Olijfolie en kokosolie zijn ideaal voor pre-poo behandelingen. Je bedekt het haar met een plastic cap en laat het voor 15-30 minuten zitten of zit onder een stoomkap om het proces te versnellen.

2. AVC spoeling

In de keuken vind je tal aan ingrediënten die voor gezond haar kunnen zorgen. Een van deze ingrediënten is de apple cider vinegar oftewel appelazijn spoeling. Je haar met dit ingrediënt spoelen, balanceert de PH-waarde van de hoofdhuid en het haar. Het verwijderd alle producten uit je haar en sealt de haarschubben. Gesealde haarschubben liggen plat en zorgen voor pluis-vrije lokken. Appelazijn dien je altijd verdunt te gebruiken! Je hebt 750 ml water en 250 ml AVC nodig. Het restant kan je in de koelkast bewaren voor een volgende wasbeurt.

3. Productgebruik

Heb je in de zomer meer last van pluizig haar? Dan wil je misschien het aantal producten dat je gebruikt uitbreiden of aanpassen. Er is een overvloed aan shampoos, en conditioners op de markt die pluizig haar tegen gaan. Kijk op de productlabels die hydratatie benadrukken. Zo voorkom je pluizig haar.

4. Pas op voor siliconen

Vergeet niet om producten te gebruiken die geen silliconen bevatten en alcohol-vrij zijn. Wanneer warmte (via een föhn, steamer, of diffuser) wordt toegepast, smelten de de siliconen en worden ze opgesloten in de haarschacht. Op het eerste gezicht lijken silliconen een snelle oplossing tegen pluizig haar. Maar wat er eigenlijk gebeurt is dat de silliconen opgesloten worden in het haar, waardoor al het vocht uit je haar geabsorbeert word. Als gevolg, droog haar, dat toch gaat pluizen. Er zijn producten die wateroplosbare silliconen bevatten, die zijn veel beter voor het haar. Dit laat geen build-up achter waardoor je haarschachten niet ‘verstopt’ raken en al het vocht absorbeert. Jij kent je eigen haar beter dan iemand anders, dus kies je producten zorgvuldig.

5. Vermijd het wassen van het haar met warm water

Warm water zorgt ervoor dat de haarschubben zich openen. Hierdoor kan de conditioner of crèmes etc. het haar beter binnendringen. Maar om de haarschubben te sluiten, heb je koud water nodig. Het zorgt ervoor dat het haar gaat glanzen en dat het vocht in het haar blijft (doordat de schubben weer sluiten). Eindig dus altijd met een koud water spoeling, als je je haar hebt gewassen. Dat is natuurlijk even wennen. Je kunt ook het water steeds kouder maken, als het je niet in één keer lukt. Of bewaar je (leave-in) conditioner in de koelkast. Bij het aanbrengen van een koud product sluiten de haarschubben.

6. Je haarpunten sealen 

Dit is het oudste deel van je haar, dus het is meer vatbaar voor pluis. Het is belangrijk om crème of (argan) olie aan de uiteinden van het haar aan te brengen. Doe dit wanneer het haar nog vochtig is, zo wordt het opgenomen in het haar. Als je haar goed bevochtig en geseald is, is er minder ruimte voor pluis. Gebruik na het wassen van je haar een deep conditioner, een leave-in en eindig met een olie of boter om te sealen.