pluizen
Black Hair

6 tips om het pluizen van je haar tegen te gaan

Pluizig haar is de struggle van elke curly girl. In de loop van de jaren heb ik zo mijn eigen methodes ontwikkeld om pluizig haar tegen te gaan. Ik deel deze methodes graag met jullie.

  1. Raak je haar niet aan als het nog nat is.

De eerste tip is meteen de belangrijkste. De meesten van ons (inclusief mezelf) hebben de neiging om ons haar aan te raken als het nog nat. We willen net even dat ene plukje goed zetten of zitten uit gewoonte aan ons haar.

Stop! Juist als je haar nat is moet je er niet aanzitten. Je verstoort namelijk je krulpatroon en dit zorgt voor pluizig haar. Wacht tot je haar 100% droog is en dan kan je beginnen met het arrangeren van je haar.

  1. Gebruik een T-shirt in plaats van een handdoek om je haar te drogen.

De vezels van een handdoek zorgen voor wrijving tijdens het drogen en laten je haar erg pluizen. Gebruik liever een katoenen T-shirt, en je zult merken dat je haar veel minder pluizig zal zijn.

  1. Op de juiste manier diffusen

Mijn haar wordt erg pluizig als ik het diffuse wanneer het nog erg nat is.

Laat je haar 70-80% drogen voordat je begint met diffusen. Probeer de diffuser niet te veel te bewegen, maar steeds gedurende 10-20 seconden op 1 plek stil te houden.

 

  1. Spoel je haar na met koud water

Fijn is het niet, maar je haar naspoelen met koud water voorkomt dat je haar gaat pluizen als het opdroogt. Koud water zorgt er namelijk voor dat het buitenste laagje van je haar sluit. Hierdoor houdt je haar al het vocht vast en blijft het gehydrateerd. Haar dat niet goed gehydrateerd is, wordt gauw pluizig. Dit leidt meteen naar mijn volgende tip.

  1. Deep condition je haar minstens 1 keer per week

Om ervoor te zorgen dat je haar gehydrateerd blijft en daardoor minder gaat pluizen is het erg belangrijk om wekelijks je haar te deep conditionen. Dit kun je doen door een kant en klaar haarmasker te gebruiken, maar je kunt de maskers natuurlijk ook zelf maken. Zie bijvoorbeeld dit filmpje waarin ik laat zien hoe ik mijn twee favoriete haarmaskers maak:

 

Tip: Ben je net als ik een fanatieke sporter? Doe dan een beetje van je deep conditioner in je haar voordat je gaat sporten. Zo creëer je als het ware je eigen “haarstomer”. Hierdoor zal je deep conditioner extra goed intrekken en eindig je met zacht, glanzend en gehydrateerd haar.

  1. Bescherm je haar tijdens het slapen

Tijdens het slapen beweeg je veel. De wrijving van je haar tegen het kussen zorgt voor pluizig haar. Er zijn meerdere manieren om je haar te beschermen tijdens het slapen. Zelf slaap ik met een satijnen slaapmuts op. Een satijnen kussensloop is ook een goede manier om je haar tijdens het slapen mooi, glanzend en gehydrateerd te houden.

The Pineapple is ook heel geschikt om je haar te beschermen tijdens het slapen. Bij deze methode slaap je met een hele hoge losse paardenstaart. De volgende ochtend is het alleen een kwestie van je haar nat maken, en je krullen zitten weer prima.

 

 

Mijn naam is Shamilla Bunsee en ik ben de oprichter van ' The Curlygirlmovement'. Dit is een platform voor alle vrouwen met krullend haar. Mijn passie voor krullend haar komt tot uiting in mijn artikelen en youtube tutorials. Samen met jou ga ik op zoek naar de perfecte technieken en producten voor jouw krullend haar! Loves: video editing, fitness, fashion, beauty & The Curlygirlmovement