Black Hair

5 Frustraties van een newly natural

5 frustraties van een newly natural

En dan is het zover: je hebt je big chop gedaan of je relaxer laten uitgroeien en het enige dat je nu op je hoofd hebt is een bos vol met krullen. Wellicht heb je wel honderden YouTube filmpjes bekeken en  heb je je via Instagram, Pinterest en Myblackhair.nl laten inspireren door prachtige natural hairstyle foto’s te bekijken. Ja! Je bent er klaar voor! Of…toch niet?

FRUSTRATIES!!
De wereld van natural hair lijkt prachtig, want wat worden we tegenwoordig overspoelt met de mooiste kapsels en de nieuwste technieken en haarproducten om je krullen nog mooier mee te maken. Overal wordt de natural hair lifestyle positief gepromoot. Maar wie vertelt je het échte verhaal over natuurlijk kroeshaar? Want – eerlijk is eerlijk – hoe prachtig je natuurlijke krullen ook zijn , als  newly-natural liep ik tegen heel wat frustraties aan die het natural zijn ineens minder ‘glamour-achtig’ maakte.

Frustratie nr.1: Je ziet er anders uit!

Ja, logisch denk je misschien. Wanneer je je kroeshaar jaren lang hebt gerelaxed en het dus jaren lang niet hebt gezien, heb je gewoon geen idee meer hoe het er ooit uit heeft gezien. Ik moet eerlijk zeggen dat toen ik na het afknippen van mijn haar (de big chop – ik deed het zelf!) in de spiegel keek, ik gewoon schrok. Wat zag ik er anders uit! Ik was zo gewend aan het lange steile haar, dat ik gefrustreerd mijn kroeshaar verstopte door nep vlechten in te doen. Gelukkig is deze ‘frustratie’ eentje die niet lang zou moeten duren. Het kostte mij een jaar (niet lang toch?) om mijn nieuwe look te accepteren.

 

Frustratie nr. 2: Het kost zoveel tijd

Ik herinner mij nog de ‘relaxer’-tijd waarin ik ’s avonds mijn haar vliegensvlug in een wrap deed en de volgende ochtend een prachtige look had. Eens in de 8 tot 10 weken weer even een paar uurtjes naar de kapper en daarna weer genieten van mijn haar. Zo veel tijd besteedde ik niet aan mijn haar. En nu. Nu is alles anders, want als newly-natural  heb je op de een of andere manier altijd de drang om de perfecte krul te willen krijgen. En dat betekent dus twisten, vlechten of een rollerset gebruiken. En geloof me, dat doe je niet ‘effe’.  Je bent er gewoon een aantal uren mee bezig: je haar voorbereiden, wassen, conditionen, deep conditioner, leave-in conditioner, uitkammen, je haar in verschillende secties verdelen en twisten of vlechten…pfff. Heb je dus een wasdag ingepland, zorg er dan alsjeblieft voor dat je de rest van de dag niets bijzonders te doen hebt, want je gaat tijd – en geduld! – nodig hebben.

5 frustraties van een newly natural-2

 

Frustratie nr. 3: Mislukt = Mislukt

Voorbereiden en plannen. Daar draait het ook om wanneer je kroeshaar draagt. Heb je de volgende dag een leuk feestje of een belangrijke meeting, dan moet je de avond ervoor je haar daarop voorbereiden. Zoals met een twist-out bijvoorbeeld. Het is dan ook echt super vervelend wanneer ’s ochtends blijkt dat datgene wat je in gedachte had met je haar, is mislukt. Want helaas betekent het in dit geval mislukt = mislukt. Irritant, dat zeker, maar het positieve is natuurlijk wel dat je het in dat geval kunt oplossen door voor een andere haarstijl te kiezen of creatief te zijn met sjaaltjes.

Frustratie 4:Youtube is een leugen

Niet helemaal waar natuurlijk, maar laat me het je even uitleggen. Toen ik allerlei natural hair style filmpjes begon te kijken, was ik positief verrast over de prachtige haarstijlen die je kunt creëren met kroeshaar. ‘Dat ga ik doen!’, ‘Die stijl ga ik proberen’ en ‘wauw, dat is prachtig’; allemaal gedachten die door mijn hoofd gingen tijdens het kijken van verschillende filmpjes en het scrollen door verschillende foto’s. En toen werd het tijd om alles uit te proberen. Die ene haarstijl net zo perfect als dat meisje op Youtube? Zo even 1-2-3 een flat twist out maken? Nee, dat ging allemaal niet zo gemakkelijk. De harde realiteit dat ieder haar anders is gaf me een klap in het gezicht. Een frustratie, dat zeker. Maar het was er eentje die ik direct kon omzetten in een leermoment: ga via Youtube, Pinterest en Instagram op zoek naar vrouwen waarvan het haartype zoveel mogelijk overeenkomt met jouw haartype. Zo krijg je een iets realistischer beeld van wat er allemaal mogelijk is met je haar.

Frustratie 5: Zoeken naar de juiste haarproducten  

Wat voor de één werkt, werkt voor de ander niet. Dat is nou eenmaal zo. Daarom is het in het begin goed zoeken naar de juiste producten en dat betekent bijna automatisch dat je een product junkie wordt. Of dit een echte frustratie is, hangt van je budget af, want meer haarproducten betekent ook meer geld uitgeven.

Ik ben benieuwd: herkennen jullie deze frustraties? Wat frustreerde jou toen je een newly natural werd?

Vond je dit artikel interessant? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt elke week dé blackhair & beauty nieuwtjes!

Hey! Ik ben Aisha, samen met tweelingzus Meg, de bedenker en oprichter van Myblackhair.nl. Ik heb van alles met mijn haar gedaan - heel veel vlechten, weave, curly & relaxers - maar nu draag ik mijn natuurlijke krullen. Yep, I'm a natural, maar vind het vaak nog heerlijk om superlange nepvlechten te dragen. Geniet van mijn posts, geschreven vanuit het tropische Suriname :) Loves: hubby, son, daughter, family, friends, Macbook, social talk, fun, laugh, smoothies