Black Hair

4 tekenen dat je beschadigd haar hebt

beschadigd haar

Vandaag gaan we de strijd aan tegen beschadigd haar! Maar dan moet je eerst weten waar het vandaan komt, zodat je het ook kan voorkomen. Daarom: 4 tekenen dat je beschadigd haar hebt.

1. Gespleten punten

Gespleten punten zijn niet alleen lelijk, ze zorgen er ook voor dat je haar er ongezond uitziet. Gespleten punten zijn vaak droog en dof. Daarnaast lijk het haar ook minder goed te groeien, omdat deze punten veel sneller afbreken. En in dit geval is voorkomen, beter dan genezen, want het genezen van gespleten punten bestaat niet.

Zorg er dus voor dat je je haarpunten met liefde behandeld. Kam en borstel niet te vaak en te hard en geef je haarpunten geregeld een behandeling. Zo kun je de baggy methode doen, waarbij je je haarpunten van vocht voorziet door een zakje om de punten te binden. Of doe een hot oil treatment. Als je een relaxer hebt, kun je het beste ook ceramide gebruiken. Het is een natuurlijke olie die te vinden is op de haarschubben en dient als een soort ‘cement’ om de haarschubben bij elkaar te houden.

TIP: Jamaican Black Castor Olie is een goede olie om op je haarpunten te gebruiken.

Probeer zoveel mogelijk behandelingen uit en bepaal welke het beste bij jouw haar past.

2. Brekend haar en haaruitval

Als je haar is gebroken, merk je dat heel snel. Het lijkt maar niet te groeien en je verliest veel haar tijdens het kammen en borstelen. Brekend haar is voornamelijk het resultaat van slechte verzorging. Droog en stug haar breekt heel snel. Zorg er daarom voor dat je regelmatig een (deep)conditioner gebruikt om haarbreuk te voorkomen. Ook relaxers en het te vaak en te strak vlechten van het haar kan ervoor zorgen dat je haar breekt. Doodzonde natuurlijk, maar zo simpel te voorkomen met wat extra liefde voor je haar!

Haaruitval kan verschillende oorzaken hebben, zoals bloedarmoede, diabetes, stress, bijwerkingen van bepaalde medicijnen, etc. Het is van belang om direct te handelen als je merkt dat je haar uitvalt. Een bezoek aan een specialist kan absoluut geen kwaad. Blijf niet bij een specialist. Een second opinion kan een eye-opener zijn!

3. Beschadigd haar door hitte

Hitte kan zo gevaarlijk zijn voor je haar. Vooral als je veelvuldig gebruikt maakt van bijvoorbeeld de stijltang. Dit kan resulteren in haarbreuk. Om dit te voorkomen moet je:

  1. Niet vaker dan 1x per maand hitte gebruiken (er zijn genoeg vrouwen die het wel vaker kunnen gebruiken zonder dat het haar beschadigd).
  2. Je haar goed beschermen tegen hitte met een serum of een goede leave-in conditioner.

Als je haar beschadigd is door hitte, is het best moeilijk te herstellen. In het ergste geval moet je de beschadigde delen van je haar afknippen.

4. Beschadiging door je haarstijlen

Soms zie je weleens vrouwen met een hele strakke staart. Of ingevlochten box braids die aan de hoofdhuid trekken. Vaak prachtige haarstijlen, maar best gevaarlijk voor je haar! Probeer ook deze haarstijlen niet te vaak te dragen. Als je het leuk vindt om je haar strak naar achteren te kammen, varieer dan dagelijks van scheiding of hoogte van je staart. Elke dag hetzelfde kan er ook toe leiden dat je haar op bepaalde plekken gaat breken.

Elke dag je haar los dragen, kan juist weer slecht zijn voor je haarpunten. Als je haar heel lang is, wrijft het tegen je kleding en kunnen de punten beschadigen. Dus nogmaals: varieer zoveel mogelijk en draag beschermende haarstijlen. 

foto: instagram @moninayo

Ik ben één van de oprichters en bedenker van MyBlackHair.nl. Altijd op zoek naar iets leuks en iets beters voor het haar!Met mijn blogs en artikelen hoop ik jou op weg te helpen naar een excellente haarverzorging ;) Loves: BF, kids, hair, beauty, online shopping(!), MyBlackHair, social media, iPhone, MacBook, fashion, (steeds meer) beauty, nagellak, lipbalm