Black Hair

Wait. What?! Je haar sealen met olie is lariekoek?

haar_sealen_kokosolie

In mijn ronde langs wat blogs over haarverzorging, kwam ik langs dit artikel op de website van Black Girl Long Hair. Daarin vertelt de schrijver dat ze één van de panel leden mocht zijn tijdens Ouidad’s #frizz101 Google+ hangout. Ouidad is een haarverzorgingsmerk voor kroes en krullend haar. Toen een panel lid een opmerking maakte over het sealen van je haar met olie, onderbrak Ouidad haar en zei: “Olie sealt geen moisturizer.” 

Ouidad zegt:“Olie legt een laagje om je haar en trekt natuurlijke vocht vanuit de omgeving aan. Het veroorzaakt uitdroging, slap en pluizig haar. Haar is als onszelf, het moet ademenen. Als we het laten ‘stikken’ met oliën, droogt het uit.”

(vanaf 39:00 minuten)

Best wel een schokkende bewering als je bedenkt dat in vele boeken, op vele blogs en fora wordt gesproken over het belang van sealen met olie. Kunnen we dan de methodes als LOC en LCO de prullenbak in gooien? Ergens klinkt het misschien wel logisch wat ze zegt, want hoe kan je haar nog ademenen, als er een laagje omheen gaat die niets meer toe laat en niets meer binnen laat? Maar is het überhaupt waar dat olie je haar laat ‘stikken’? Mijn haar reageert super goed op een combinatie van een moisturizer en olie. En ik weet zeker dat vele anderen ook positieve ervaringen hebben met ‘sealen’.

Wat zegt een expert?

Ik was benieuwd naar de mening van Nederlands expert op het gebied van kroes haarverzorging Dominique Snip. Dominique Snip heeft haar eigen productlijn ‘Sheado‘, geeft regelmatig workshop over de verzorging van kroeshaar en schreef in haar boek ‘Crown of Glory’ hoe je met krullend haar om moet gaan.  Ik liet haar het stukje lezen en ze vertelde:

“Als ik de situatie goed begrijp, zegt men dat sealen geen goed idee is. Hier ben ik het niet mee eens. Sealen, dus het aanbrengen van een olie of boter, bovenop je moisturizer, zorgt ervoor dat het vocht langer in je haar blijft. Dat is ook wat ik doceer tijdens mijn workshops en in mijn boek Crown of Glory.
Het is niet zo dat sealen een zodanige barriere om het haar zou leggen dat er geen vocht meer in en uit zou gaan. Wat een olie of boter doet is het proces van vochtverlies vertragen. Je haar zal nog steeds vocht verliezen maar op een langzamer tempo. Ook is je haar nog steeds in staat om vocht op te nemen. Geen enkele olie sluit het haar volledig af. Ik snap dat het moeilijke materie is, maar ter illustratie dit voorbeeld: zet een beetje water in een glas, daarbovenop een flinke scheut olie. Vervolgens schenk je daarboven op een dun straaltje water. Je ziet dat het mengsel even troebel wordt, maar dat de olie weer boven komt drijven. Je ziet dus niet opeens drie laagjes bestaande uit water, olie en dan weer water.”
haar_sealen_jga
Duidelijk! Ik denk ook dat het altijd belangrijk is om te onderzoeken: wat werkt voor mijn haar en wat werkt vooral niet voor mijn haar? Dat kan per haartype verschillen. De één heeft namelijk een wat zwaardere olie nodig dan een ander. In het kader hiervan geeft Dominque nog wat gouden tips voor het sealen van je haar:
  1. Gebruik altijd eerst een moisturizer, een product op water basis, voordat je gaat sealen. Eentje zonder minerale olie, paraffine en petroleum en zonder siliconen.
  2. Gebruik nooit een product met minerale olie, paraffine of petroleum om te sealen, tenzij je wilt dat je haar uitdroogt. Minerale olie zorgt voor een zodanige ophoping dat je haar moeilijk meer vocht kan opnemen. Ook hebben deze ingredienten totaal geen voedingswaarde voor het haar.
  3. Heb je low porosity haar, gebruik dan een lichte olie bijvoorbeeld argan olie, jojoba olie of druivenpit olie.
  4. Heb je high porosity haar, gebruik dan zwaardere versies als Sheabutter, castor olie en avocado olie.
  5. Onthou ook dit: fijn haar >> Lichte olie! dik haar>> zwaardere olie
  6. De beste olie voor meer vochtvasthoudendheid is kokosolie (redelijk lichte olie), die ook helpt tegen proteine verlies van het haar.
  7. Sheado heeft twee sealers: Liquid Gold Hairbutter (light tot medium) en Whipped Sheabutter (heavy, iets zwaarder).

Hoe sta jij tegenover deze kwestie? Ben jij een fan van sealen en de LCO en LOC methoden? Of is een leave-in conditioner voor jouw haar voldoende en heb je juist negatieve ervaringen met het ‘sealen’ van je haar?

 

Vond je dit artikel interessant? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt elke week dé blackhair & beauty nieuwtjes!

Ik ben één van de oprichters en bedenker van MyBlackHair.nl. Altijd op zoek naar iets leuks en iets beters voor het haar!Met mijn blogs en artikelen hoop ik jou op weg te helpen naar een excellente haarverzorging ;) Loves: BF, kids, hair, beauty, online shopping(!), MyBlackHair, social media, iPhone, MacBook, fashion, (steeds meer) beauty, nagellak, lipbalm