Black Hair

Welk haartype heb jij?

Een goede manier om je haar beter te verzorgen, is om erachter te komen welke haartype je hebt. Eén van de meest populaire methoden om haar te classificeren is bedacht door Andre Walker, een haarstylist voor The Oprah Winfrey Show en auteur van het boek “Andre Talks Hair”.  Andre’s classificatie systeem is gerangschikt van type 1 tot type 4. Lees, vergelijk en kies jouw haartype!

Type 1: Stijlhaar

Mortons

1 Ziyi Zhang

Stijlhaar is het meest veerkrachtige haartype. Het beschadigd niet snel, maar het is zeer moeilijk om er krullen in te krijgen. Omdat de vetafscheiding gemakkelijk van hoofdhuid tot in de puntjes van het haar kan komen, zonder de interventie van krullen, is het de meest vette haarstructuur van alle haartypes.

Type 2: Golvend haar

Megan Fox 2a

Megan Fox 2a

haartype-2b-sheryl-crow

2B Sheryl Crow

2C Shakira

2C Shakira

Dit is vrij ongebruikelijk, golvend haar met een S-patroon erin. Haartype 2 is onderverdeeld in 3 subcategorieen:
2A: Fijn en dun
2B: Middelgroot
2C: Dik en ruw
Type 2A is zeer goed te behandelen. Je kunt het bijvoorbeeld makkelijk uit fohnen in een stijle coup of iets meer krullen erin zetten. Haartypes 2B en C zijn wat lastiger om in stijl te brengen en wordt sneller ‘kroezig’.

Type 3: Krullend haar

3A Yolanthe

3A Yolanthe

3B Tracee Ellis Ross

3B Tracee Ellis Ross

3C Jill Scott

3C Jill Scott

Als je een haartype 3 nat maakt, wordt het heel erg stijl. Wanneer het haar is opgedroogd, komen de krullen weer terug. Het is, in zijn natuurlijke staat, makkelijk te behandelen en je kunt het makkelijk met een haarfohn stijl maken. Haartype 3 is glazend met “spingerige” krullen en zeer elastisch. Je kunt deze haartype ondervelden in 3 subcategorieen:
3A: Dit zijn grote, glanzende krullen. Hoe korter het haar, des te minder krullen het heeft (en des te stijler het is). Met langer haar, worden de krullen beter zichtbaar.
3B: Een middelgrote hoeveelheid aan krullen. Je kunt het vergelijken met een kurkertrekker.
3C: Dit type haar wordt niet in het boek van Andre Walker genoemd, maar zou volgens vele wel genoemd moeten worden. Deze krullen worden omschreven als strak. De krullen zijn kroezig of zeer strak gekruld.

* Het kan zijn dat jouw haar een combinatie van de verschillende haartypes(3) is. Krullend haar bestaat meestal uit een combinatie van veschillende texturen.*

Type 4: Kroeshaar

4A Teyana Taylor

4A Teyana Taylor

4B Erykah Badu

4B Erykah Badu


Volgens Andre Walker is je haar kroezig of zeer sterk gekruld, als het in haartype 4 valt. Over het algemeen is dit type zeer breekbaar (het heeft namelijk veel vocht nodig). Het haar lijkt ruw, maar is eigenlijk heel fijn. De haren zijn in grote bundels dicht bij elkaar ‘ingepakt’. Haartype 4 zal als het gezond is, niet glanzen maar eerder zacht aanvoelen.

Ook is dit haartype onder te verdelen in subcategorieen:
4A: Strak gerold haar dat, wanneer het wordt uitgerekt, een S-patroon geeft.
4B: Is minder krullerig, maar heeft een Z-patroon. In plaats van krullen, buigt het haar in scherpe hoeken.


Voor meer info check je: naturallycurly

Vond je dit artikel leuk? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt elke week de beste tips!

Ik ben één van de oprichters en bedenker van MyBlackHair.nl. Altijd op zoek naar iets leuks en iets beters voor het haar!Met mijn blogs en artikelen hoop ik jou op weg te helpen naar een excellente haarverzorging ;) Loves: BF, kids, hair, beauty, online shopping(!), MyBlackHair, social media, iPhone, MacBook, fashion, (steeds meer) beauty, nagellak, lipbalm