De opbouw van het haar

Wat is de opbouw van het haar? Gemiddeld heeft een mens 120.000 haren op het hoofd. Een haartje is hartstikke dun, maar er zit een hele constructie achter die jij met het blote oog niet ziet. Ben je ook zo nieuwsgierig wat de opbouw van het haar is, hoe haar er precies uitziet en wat er gebeurt wanneer het bijvoorbeeld nat wordt? Verschillende kapsalons bieden een haarscan aan. Dit is een camera die inzoomt op je haar en hoofdhuid. Mensen die problemen hebben met bijvoorbeeld haaruitval of brekend haar, kunnen door middel van deze scan zien wat er precies 'mis' is met het haar.

Een gesloten cuticula - teken van gezond haar!

opbouw van het haar

De opbouw van het haar bestaat uit drie lagen:

  1. Een binnenste laag of medulla (merg). Deze bestaat uit zachte keratine welke enkel aanwezig is in brede, dikke haren;
  2. De middelste laag, beter bekend als de cortex of schorslaag, is verantwoordelijk voor de sterkte, de elasticiteit en de textuur van het haar. De cortex maakt ook de substantie melanine aan, die de natuurlijke haarkleur bepaalt;
  3. De buitenste laag wordt de cuticula of schubbenlaag genoemd. Deze is dun en kleurloos en ze is opgebouwd uit 6 tot 10 overlappende aparte laagjes. Ze dient ter bescherming van de cortex.

Gezond haar heeft een goede gesloten schubbenlaag, waarbij er geen schubben missen. Naarmate je haar langer wordt, zal er meer belasting op komen (kammen, vlechten, haarbandjes, etc.), waardoor er schubbenlagen verloren gaan.

Schubben die strak om de schorslaag zijn, houden het vocht in het haar en zorgen ervoor dat er geen onzuiverheden in het haar komen. Als dit niet het geval is en de schubben openstaan of verloren zijn, wordt je cortex (de middelste laag) blootgesteld en erg kwetsbaar voor gespleten punten en brekend haar.

Opgeheven schubbenlaag

Wanneer de schubbenlaag omhoog staat, kan dat twee dingen beteken:

  1. Je bent bezig met de verzorging van je haar en hebt net iets in je haar gedaan waardoor de schubbenlaag opgeheven is of;
  2. Je haar is beschadigd, waardoor de schubbenlaag niet meer strak om de cortex kan liggen. Het haar is poreus.

Voor bepaalde haarverzorgingsbehandelingen is een opgeheven schubbenlaag gewenst. Het is wel belangrijk dat je daarna een product gebruikt die de schubbenlaag weer mooi naar beneden haalt.

Shampoo en conditioner

Wanneer je je haar gaat wassen met een shampoo wordt de schubbenlaag opgeheven en kan vuil weg worden gespoeld. Je hebt vast weleens gemerkt dat je haar na het wassen wat ruw aanvoelt. De omhoogstaande schubbenlaag is hier de oorzaak van. Vandaar dat het gebruik van een conditioner zo belangrijk is.

Een schubbenlaag die omhoog staat is een 'gevaar' voor andere haartjes, omdat ze andere haren kunnen raken en breken. Het is daarom aan te raden om het haar pas uit te kammen als je conditioner in hebt, zodat de kans klein is dat de de schubbenlagen elkaar afbreken.

Proteine behandeling

Het is belangrijk dat je een proteïne behandeling doet nadat je je haar hebt gewassen en voordat je een moisturizing conditioner aanbrengt.

Zoals al eerder is uitgelegd, wordt door het wassen van het haar de schubbenlaag omhoog geheven. Dan is het ook de juiste tijd om proteïne 'vast' te krijgen in het haar.

Haar heeft een negatieve lading. De moleculen van proteïne hebben een positieve lading. En zoals we allemaal op school tijdens de natuurkunde les hebben geleerd, trekken tegengestelde ladingen elkaar aan. Zo ook het haar en de proteïne. De proteïne moleculen helen de eventuele missende of beschadigde schubbenlaag.

Om het beste resultaat te krijgen, is het aan te raden om een droogkap te gebruiken tijdens de proteïne behandeling. Zo 'smelt' als het ware de schrubbenlaag weer om de schorslaag.

Na het behandelen van je haar met proteïne en een conditioner, glanst je haar en voelt het zachter aan!

Bron