Beauty

Etnisch = Fashionable

Als men denkt aan Afrika denkt men vaak aan halfnaakte vrouwen met neusringen, kinderen op hun rug, een vaas water op het hoofd en een hutje van twee bij twee ergens op een droge vlakte.  Het standaard ‘Groeten uit de rimboe’ stereotype.

Etnisch is fashionable
Dat beeld wilden wij graag doorbreken. Het begon enkele maanden terug toen wij op de set van Powerlady Magazine Joyce Kent, founder van het label Poema Jones, leerden kennen. Een ontzettende inspirerende dame van Surinaamse afkomst met een enorme liefde voor mode, afrika en etniciteit in general. We raakten aan de praat.

Zelf zijn wij ook twee jonge vrouwen van Ghanese en Surinaamse afkomst. Wij hebben ervaren dat redacties van magazines, dag- en weekbladen in hun columns en covers vaak geen ruimte hebben voor ‘Kleur’. Jonge opgroeiende meisjes van etnische afkomst  hebben hier in het westen buiten hun soortgenoten om weinig om zich mee te identificeren. Op tijdschriften staan mooie Europese dames met lang glad glanzend haar en uitdagende outfits. Dat is allemaal prima, maar  afro/kroes haar is net zo fashionable. Hoezo voel je je op een feestje niet op je gemak als je haar niet gestraight is of  wanneer je geen nieuwe weave hebt gezet?  Natural black is so beautiful!

Reden achter de fotoshoot

Geïnspireerd door het gesprek met Joyce Kent besloten wij om een paar maanden later een beautyshoot te organiseren met als doel meiden een positieve reflectie te geven van etnische mode. Een waar natuurlijke schoonheid en natuurlijk haar centraal staat.Voor de verandering een keer geen gestijld glad haar, maar het haar in haar natuurlijke structuur in een fashionable poef (tip van Joyce) die  laat zien dat natuurlijk haar ook edgy kan zijn. Natuurlijk blijven we wel realistisch. Er zijn zat meiden die toch liever kiezen voor extensions, een weave of lace, die er ook top uit zien en dat is ook prima. Wij combineerden deze look met eye catching oorbellen uit de lijn van Poema Jones voor de perfecte finishing touch. Message behind the shoot; Afrocentrism is fashionable too!

Balans

Het hoeft niet zwart/ wit te zijn. Je hoeft je roots niet te negeren omdat je in het westen leeft en dat je je bewust bent van je etniciteit wilt niet zeggen dat je niet westers of fashionable kan zijn. Het draait allemaal om de juiste balans. Joyce is daar een perfect voorbeeld van. Enerzijds op en top Nederlands, gewoon lekker nuchter op de fiets door Amsterdam. Anderzijds ook heel afrocentrisch. Trots op haar roots, maar tegelijkertijd heel westers. Ze is al een tijd bezig met  haar  lijn ´Poema Jones´. Deze heeft zij opgezet voor mannen en vrouwen die de behoefte voelen om hun roots te uiten in a´cool & stylish’ way. Geen ‘groeten uit de rimboe’ praktijken, maar gewoon toffe traditionele producten met een frisse (westerse) twist.  Fashionable, succesvol EN BLACK, het kan! dat is ook de boodschap die wij willen uitzenden naar jonge dames!

Toekomstplannen

De fotoshoot was een eenmalig project in samenwerking met fotografe Nicky Boeren, Make up Artist Wen Ni Lie en Poema Jones, maar voor Poema Jones eindigt het hier zeker niet.

Zij geeft aan dat veel jonge meiden graag fashionable willen zijn, maar dat willen met een mix van hun etniciteit, hun roots. Dat deze meiden steeds meer op zoek zijn naar een reflectie van die roots. Omdat zij weten dat afrocentrisch zijn fashionable is. Dat je roots uitdragen fashionable is. Dat je je niet ongemakkelijk hoeft te voelen op een hip feestje omdat je niet voldoet aan de doorsnee schoonheids normen. Het is cool om jezelf te zijn. Natural black is beautiful! Al meer dan 3 jaar is zij met haar accessoires lijn ´Poema Jones´ bezig en daar is zij niet van plan mee te stoppen.

 

 

 

Geschreven door Geraldina Lartey en Samantha Jackson

 

___________________________________

Models: Samantha Jackson  & Geraldine Lartey

Fotografe: Nicky Boeren www. Sweettoday.nl

Make up artist: Wen Ni Lie

Accessories: Poema Jones , Joyce S. Kent, founder , www.poemajones.com

 

Hey! Ik ben Aisha, samen met tweelingzus Meg, de bedenker en oprichter van Myblackhair.nl. Ik heb van alles met mijn haar gedaan - heel veel vlechten, weave, curly & relaxers - maar nu draag ik mijn natuurlijke krullen. Yep, I'm a natural, maar vind het vaak nog heerlijk om superlange nepvlechten te dragen. Geniet van mijn posts, geschreven vanuit het tropische Suriname :) Loves: hubby, son, daughter, family, friends, Macbook, social talk, fun, laugh, smoothies