Lang en dik haar door de Curly Girl Methode

afro - curly girl method

Is het vekrijgen van lang en dik haar jouw wens? Gooi je sulfaten shampoo in de prullenbak, blijf ver weg van warmte tools en je zet volgens de Curly Girl Methode al een grote stap richting gezond, kroes en krullend haar. De Curly Girl Methode - afgekort ook wel de CG methode genoemd - is één van de bekendste haarverzorgingsroutines voor krullend haar. Deze methode staat beschreven in het boek Curly Girl: The Handbook van Lorraine Massey, tevens de oprichter van Devachan salons en DevaCurl haarproducten. Het boek is de holy grail voor veel vrouwen die graag hun kroes of krullend haar weer gezond, sterk en mooi willen krijgen. Dit zijn de gouden regels:

1. No-poo shampoo

Sulfaten zijn een no-go. Shampoos zijn reinigingsmiddelen en bevatten sulfaten (SLS, ALS) om het haar te reinigen en ontvetten. Helaas kan het in veel gevallen ook betekenen dat de shampoo de natuurlijke olie uit het haar wegwast, waardoor het haar uitdroogt. Krullend haar heeft als eigenschap droog te zijn. Door het wassen met sulfaten maak je het haar nóg droger. Vervang de sulfaten shampoo voor een shampoo met milde sulfaten of geen sulfaten. Je zult merken dat een sulfaat-vrije shampoo niet schuimt. Toch is het belangrijk dezelfde wrijvende beweging te maken bij het wassen met een dergelijke shampoo. Dit helpt om het haar en je hoofdhuid schoon te krijgen.

Jouw krultype bepaalt hoe vaak je haar gewassen moet worden. Krultype 2 kan het haar het beste elke 7 dagen wassen. Krultype 3 elke 10 dagen en voor type 4 geldt dat het zo min mogelijk gewassen dient te worden met shampoo. Dit haartype kun je het beste wassen met een co-wash (conditioner wash). 

Productentips: 

.kc.By KeraCare Moisturizing Shampoo

kc by KeraCare Moisturizing Shampoo

Deze moisturizing shampoo van .kc.By KeraCare bevat Jamaican Black Castor olie en kokosolie. Het resultaat na wassen? Schoon, glanzend en gezond haar. De shampoo is vrij van sulfaten, parabenen, minerale olie, petrolatum en ftalaten.

 

Yari Green Curl Moisturizing Shampoo

Yari Green Sulfate free shampoo
Deze sulfaatvrije moisturizing shampoo van Yari Green Curls is verrijkt met avocado, granaatappel, blauwe bessen en acai bessen.

Goodhair Cleansing & Moisturizing Shampoo

 

Met de moisturizing shampoo van het Nederlande merk Goodhair, reinig je je haar en hoofdhuid zonder dat de shampoo ook de natuurlijke haaroliën verwijdert. De shampoo is verrijkt met sheaboter, honing en aloë vera om je haar zacht, soepel en met voldoende moisture te hydrateren. 



2. Conditioner

Een belangrijke stap in de verzorging van kroes en krullend haar is de conditioner! Zorg ervoor dat je voldoende conditioner gebruikt. Gebruik je vingers om het haar ‘door te kammen’ of een kam met wijde tanden. Senior Stylist Devachan Salon New York City Taylor Tugman zegt hierover: ‘Ik gebruik liever mijn vingers dan een kam. Het gebruik van je vingers is veel intuïtiever. Je gaat bewuster om met knopen in het haar en zult er minder snel doorheen trekken. Hierdoor wordt haarbreuk voorkomen. Met je vingers zal je tevens makkelijker het vocht in het haar kunnen masseren.” *

Normaal zou je de conditioner uitspoelen, maar de Curly Girl Method adviseert per krultype iets anders:

  • Type 2 (golvend haar): Spoel een groot deel van de conditioner uit het haar. Laat een klein deel in het haar zonder het te verzwaren.
  • Type 3 (krullend haar): Dit haartype heeft de keuze om de conditioner volledig uit te spoelen of erin te laten. 
  • Type 4 (kroeshaar): Gebruik een deep conditioner! Dat betekent dat je de conditioner wat langer in het haar laat zitten, alvorens je een deel uitspoelt. 

Productentips:

 

Shea Moisture Coconut & Hibiscus Curl & Shine Conditioner
 

Shea Moisture Coconut & Hibiscus Curl & Shine Conditioner

Wanneer je je al langer begeeft in de 'natural hair scene' dan weet je wellicht nog dat Shea Moisture een aantal jaren geleden één van de meest gewilde natural hair care merken op de markt was. De producten vlogen in Amerika over de toonbank, terwijl ze in Nederland zeer moeilijk te verkrijgen waren. Maar gelukkig is die tijd inmiddels voorbij, want de producten van Shea Moisture vind je in vrijwel iedere Afro shop en enkele drogisterijen. Zo ook deze Shea Moisture Coconut & Hibiscus Curl & Shine Conditioner. Deze conditioner is prima voor je wekelijkse wasbeurt. Na het gebruik voelt je haar heerlijk zacht aan en zijn je krullen weer gevoed. Tip: laat de conditioner ongeveer 15 minuten intrekken, voordat je het uit je haar spoelt.

 

Innersense Hydrating Cream Conditioner

Innersense Hydrating Cream Conditioner

Als je op zoek bent naar een luxe conditioner die zowel je haar rijkelijk voedt en voorziet van moisture én ook nog eens natuurlijke ingredienten bevat, dan heb je met conditioner écht goud in handen. Deze Hydrating Cream Conditioner van Innersense, bevat onder andere monoï olie en aloë die de haarfollikel versterken en de haarschubben glad maken. De conditioner is vrij van parabenen, silliconen en sulfaten en heeft een heerlijke geur. 

 

 

Camille Rose Algae Renew Deep Conditioner

Camille Rose Algae Renew Deep Conditioner 

 

Ongeraffineerde mango- en cacaoboter zorgen ervoor dat je krullen zijdezacht aanvoelen na het gebruik van de Camille Rose Naturals Algae Renew Deep Conditioner. Deze luxu deep conditioner verzorgt en voed je haar met tal van verschillende vitaminen. Heerlijk om je krullen om de ene week mee te verwennen. Neem hier dan ook extra de tijd voor, want je kunt deze deep conditioner 20 minuten laten intrekken terwijl je onder een stoomkap zit. Spoel de conditioner daarna uit en gebruik vervolgens je favoriete leave-in conditioner of moisturizer.  

 

3. Styling

Droog je haar met een microvezel doek. Deze is mild voor kroes en krullend haar. Gebruik een goede leave-in conditioner en eventueel een haarboter, een olie of een gel om het haar te stylen. De manier waarop het haar wordt gestyled, is ook hier weer afhankelijk van het krultype:

Type 2: Gebruik een microvezel doek of je hand om meer krullen in je haar te kneden. Een mousse helpt hierbij. Laat het vervolgens drogen aan de lucht

Type 3: Breng een stylingsproduct zoals een curl defining crème of een gel aan op vochtig haar en laat het drogen in de lucht

Type 4: Zorg voor voldoende moisture (hydratatie), zoals een leave-in conditioner, haarboter en haarolie. Vervolg eventueel met een gel. Eventueel kun je het haar ook nog vlechten of twisten. Als het droog is, kun je de vlechten/twists losmaken, om mooie gedefinieerde krullen te creëren. 


Curly Girl Method Proof?

Ga je aan de slag met de Curly Girl Method? Dan zul je de ingrediënten lijsten van de producten waarmee je werkt af moeten gaan. Bekijk onderstaande lijst met ingredienten die je moet vermijden.*

sulfaten-curlygirl-method

siliconen curly girl method

alcohol curly girl method

Overige ingrediënten die je moet vermijden zijn: 

  • Waxes: bijenwas, candilila was
  • Petrolatum
  • Minerale olie



* Bron: Byrdie.com & thecuriousjalebi.com